Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
The Volvo Ocean Race
 
      Strhující závod okolo světa ve třídě Volvo Ocean 60, jehož se účastní nejlepší jachtaři světa se jmenuje The Volvo Ocean Race.

 
Závod odstartoval již 23.9.01 v anglickém Southamptonu a v současné době je startovní pole u protinožců v Aucklandu na Novém Zélandu, kam osm posádek po dramatickém souboji dorazilo včera. Přes Rio de Janeiro, Miami, Baltimore, La Rochelle a Goeteborg je závodní pole očekáváno v Kielu 9.června.Volvo Ocean Race přímo navazuje na tradici závodu Whitebread round the world race, který se koná každé čtyři roky od roku 1973. Posledního ročníku závodu se zúčastnilo celkem 150 jachtařů ze sedmnácti zemí světa, celkem se všech předcházejících ročníků zůčastnilo 93 žen. Podle pořadatelů závodu vděčí tento závod za svůj vznik dávné tradici závodů plachetních lodí z poloviny 19. století, kdy jednotlivé lodě soutěžily o nejlepší čas, aby získaly nejlepší cenu za přepravu nákladů.

Ovšem ani dnes, kdy lodě jsou samozřejmě vybaveny sofistikovanými satelitními komunikačními prostředky, které umožňují posádce předávat kdykoliv informace o poloze, posílat zprávy, fotografie a videozáznamy se nejedná o nevinnou vyjížďku přes oceán. Dvanáctičlenné posádky jsou vystaveny extrémním nárokům dálkové plavby maximální rychlostí. Za optimálních podmínek dosahují lodě pravidelně denního průměru okolo 400Nm, což odpovídá průměrné rychlosti přes 16 uzlů. Držitelem rychlostního rekordu v závodě je jachta Silk Cut, která 19. listopadu 97 uplula za 24 hodin 449Nm. Celková délka závodu čítá zhruba 32000 Nm a protože vede vedle teplých oblastí i studenými vodami, jsou posádky vystaveny teplotám v rozmezí od ?5°do 40°C. Z důvodu nadměrné hmotnosti klasických potravin je na palubě pouze sušená strava, se kterou se posádky musí spokojit třikrát denně.

Lodní třída Volvo Ocean 60 spatřila světlo světa v roce 1990. Základní parametry: lodě jsou postaveny z kevlaru, délka přese vše 19,5m, délka na vodorysce 60 stop, šířka 5,25m, ponor 3,5m, výška stěžně 26m, hlavní plachta 117m2, gena 83m2, spinakr 300m2, hmotnost 13.500kg, z čehož cca 50% je balast, kromě toho je možno jako balast vézt 2500 l vody, kterou je možno podle potřeby přečerpávat.

Aktuální informace o průběhu závodu a všechny podrobnosti najdete zde ,aktualizace probíhá každých šest hodin.

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>