Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Atény 2004 - Sundby v olympijské regatě sestru nenapodobil a je bez medaile
 
      26. srpna - Sourozencům Siren a Christofferu Sundbyovým z Norska se v Aténách nepodařilo vstoupit ho historie olympijského jachtingu. Zatímco jednadvacetiletá Siren vyhrála třídu Evropa, v níž brala stříbro Lenka Šmídová, o pět let starší Christoffer nedokázal v třídě 49er útok na medaili dotáhnout do úspěšného konce a spolu s partnerem Frodem Bovimem skončili čtvrtí.

 
Bratr a sestra ještě nikdy na olympijské regatě nezískali ve dvou různých třídách medaili. Ze zlata se v kategorii 49er radovali Španělé Iker Martinez a Xavier Fernandez, kteří v dnešní závěrečné 16. jízdě uhlídali s přehledem svůj náskok před druhými Rodionem Lukou a Georgem Leončukem Ukrajiny. Sundbymu s Bovimem k posunu na stupně vítězů nepomohlo ani dnešní druhé místo, jejich soupeři Chris Draper a Simon Hiscocks z Velké Británie si bronz pohlídali šestou příčkou.

Výsledky: 49er (konečné pořadí po 16 rozjížďkách): 1. Martinez, Fernandez (Šp.) 67 b., 2. Luka, Leončuk (Ukr.) 72, 3. Draper, Hiscocks (Brit.) 77, 4. Sundby, Bovim (Nor.) 88, 5. Wadlow, Spaulding (USA) 92, 6. Fonseca, Duarte (Braz.) 104, 7. Nicholson, Boyd (Austr.) 105, 8. Johanson, Piirainen (Fin.) 111.

Jachtař Grael vstoupil do olympijské historie, má pátou medaili

Brazilec Torben Grael se stal prvním jachtařem v historii, kterému se podařilo získat medaili na pěti olympijských hrách. Čtyřiačtyřicetiletý rodák ze Sao Paula si ve třídě Star společně s krajanem Marcelem Ferreirou zajistili zlato již po dnešní předposlední rozjížďce. Před sobotní závěrečnou jízdou mají Brazilci v čele pořadí tak velký náskok, že již mohou slavit. K dalším medailím mají po dnešku nejblíže průběžně druzí Francouzi Xavier Rohart a Pascal Rambeau, kteří mají náskok dvou bodů před Rossem Macdonaldem a Mikem Wolfsem z Kanady. Grael z Ferreirou již mají zlato z Atlanty 1996, před čtyřmi lety v Sydney jim unikla obhajoba až v poslední rozjížďce. Tehdy byli diskvalifikováni za špatný start a klesli na třetí místo. Veterán Grael, přezdívaný 'Turbína', má navíc ještě ve sbírce bronz ze Soulu 1988, kdy závodil s Nelsonem Falcaem. Svůj první cenný kov získal před dvaceti lety v Los Angeles poté, co dojel druhý v již zrušené třídě Soling.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>