Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Baťův kanál bude splavný do Hodonína do dvou let
 
      17.3. - Unikátní vodní cesta Baťův kanál na Moravském Slovácku bude splavná až do Hodonína do konce příštího roku nebo do zahájení turistické sezony 2011.

 
Stavební práce přijdou na asi 70 milionů korun a měly by být zahájeny v druhé polovině letošního roku. Rohatec leží na soutoku Moravy s Baťovým kanálem. Schází jejich kvalitní propojení. Tím se stane plavební komora. Lodě jí proplují do Moravy a dostanou se tak do Hodonína a Skalice.

Baťův kanál vznikl za první republiky jako zavlažovací systém pro zemědělce a dále jako 50 kilometrů dlouhá trasa pro převoz uhlí. Kanál je pojmenován po známém zlínském podnikateli Janu Antonínovi Baťovi, který byl jedním z autorů celého projektu. Nyní slouží kanál turistice. Brázdí jej 50 plavidel.

Ročně si z nich Moravské Slovácko prohlédne přes 60.000 turistů. Zájem o plavbu vzrůstá, problémem je ale scházející plavební komora u Rohatce. Ještě před zahájením prací bude nutné uzavřít česko-slovenskou dohodu o pozemkovém vypořádání.

Část pozemků, na nichž se bude stavět, se nachází na českém území, jsou ale administrativně stále majetkem Slovenska. Nyní se již dokončuje dohoda, která tyto problémy vyřeší.

ČTK a Petr Zajíček

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>